Tipografie offset si digitala din inimia Transilvaniei

Tipar offset Vs Tipar digital

Esti antreprenor şi ai diverse materiale de tipărit? Poate nu o dată ai auzit întrebarea tipar offset sau digital. Care este diferenţa dintre cele doua modalităţi de tipărire şi de ce are importanţă? Până la urmă tiparul este tot tipar, nu? Ei bine… nu chiar. Haideţi să aruncăm o privire la cele doua metode de tipărire, la diferenţele dintre ele şi astfel vei putea alege corect între tipar offset şi digital pentru următorul tău proiect de tipărire. 

Offset print image

Tiparul offset este una dintre, dacă nu cea mai poulpară tehnică de tipărire care se pliaza perfect pentru o gamă largă de domenii de activitate. Fie că vorbim despre pliante, afişe, cataloage sau reviste tehnologia tiparului offset oferă rezultate de înaltă calitate. 

Haideti sa vorbim puţin despre partea tehnică a tiparului offset. Pentru realizarea acestuia avem nevoide de o maşină de tipar în grupuri de culoare. Maşinile de tipar au început de la un sigur grup, iar odată cu timpul, dezvoltarea şi modernizarea tehnologiei, în prezent putem tipări cu 8 grupuri de culoare. Dar ce sunt de fapt aceste grupuri, ce rol au ele? Pai… în primul rând trebuie să menţionăm despre culorilor care alcătuiesc o imagine, şi anume CMYK, adică cele 4 culori de bază care prin diferite combinaţii alcătuiesc toate celelalte culori pe care le percepe ochiul nostru. Într-un grup de culoare putem să punem una dintre cele 4 culori, cyan, magenta, yellow sau black, iar de aici ea fiind transfertă pe coala de hârtie. Tocmai de aceea o maşină de tipar care are cât mai multe grupuri de culoare este mai practică, fiind posibilă tipărirea dintr-o trecere prin maşină a colii de hârtie. 

Acest nume de tipar offset este foarte sugerstiv, astfel încât chiar numele lui ne ajută să înţelegem cum funcţionează. Pentru a putea realiza o lucrare, pe lânga maşina de tipar în grupuri de culoare avem nevoie şi de o serie de plăci specializate, de regulă din aluminiu, pentru fiecare dintre culorile ce alcătuiesc CMYK. Aceste plăci sunt folosite pentru a transfera imaginea de pe ele pe un cilindru, sau val, de cauciuc, ca mai apoi acest cilindru să transfere imaginea pe coala de hartie. Aşadar tot procesul de transfer a imaginii de pe plăcile folosite pe hârtie se întâmplă indirect, de aici numele de offset.

Pentru ce proiecte este indicat să alegem tiparul offset? Ei bine, această tehnologie este recomandată tirajelor mari, 3000 de broşuri, 5000 de mape, 10000 de pliante sau 20000 de etichete. Cu cât tiajele sunt mai mari cu atât costurile de producţie scad, iar clientul poate beneficia de un preţ per bucată mai mic. 

Aceasta tehnologie funcţionează precis şi asigură reproducerea exactă a culorilor, rezultând o lucrare curată, clară, cu un aspect profesional. 

Serviciile Class Press

Haideţi să trecem în revistă şi tiparul digital. Acesta tehnologie a evoluat extaordinar de-a lungul timpul, pornind de la imprimante de mici dimnesiuni alb-negru. În prezent, avem o gamă variată de imprimante profesionale, prin intermediul cărora putem realiza lucrări de calitate, mulţumind şi cei mai pretenţioşi clienţi. 

Din punct de vedere tehnic, tiparul digital este mut mai uşor de folosit, fiind nevoie de doar câteva setări din calculator şi de trimiterea fişierului către imprimantă. În rândul imprimantelor profesionale, există două tipuri şi anume cele de mari dimensiuni care folosesc cerneală lichidă şi cele care folosesc toner. 

Tiparul digital are o mulţime de avantaje, printre care, poate cel mai important, este posibilitatea de a produce proiecte de mici dimensiuni, cum ar fi 50 de cărţi de vizită sau 100 de flyere. Prin această tehnologie, clientul nu este obligat să tipărească mii de bucăţi, ci doar de strictul său necesar. Un alt avantaj considerabil, este faptul că putem sa tipărim date variabile, adică spre exemplu dacă avem o lucrare de 200 de bucăţi de invitaţii, iar pe fieare bucată trebuie sa scriem un nume diferit, cu ajutor tiparului digital putem realiza acest lucru.

Sper ca aceste informaţii de bază să fie de folos pentru a te putea ajuta în alegerea corectă pentru următorul tău proiect de tipărire.

Share the Post:

Related Posts